Platebutikken Tiger

Independent record store based in Oslo.
Ships internationally

— Opening Hours —
12 - 17

Hammersborggata 18, 0181 Oslo
tiger@tigernet.no // +47 47 45 00 89

Display prices in:

Cart ( 0 NOK )

Your cart is empty

Homo Erectus

Plateselskapet No. 13 Sep 27th 2018
Vinyl
249 NOK
Buy

Sjelden har vel uttrykket «den vanskelige andreplata» vært mer treffende. Mer enn 40 år har gått siden den Horten-baserte visegruppa Frosk ga ut det legendariske albumet Kråker i lufta på det like legendariske plateselskapet MAI. Plata har blitt stående som et tidstypisk eksempel på 70-tallets radikale visebølge. Så innflytelsesrike ble bandet i den norske motkulturen, at eksemplaret i NRKs platearkiv ble merket med en advarsel om ikke uten videre å spille plata i statskanalens programmer.

Nå har det som begynte med noen forsiktige gjenforeningskonserter resultert i et nytt album. På Homo Erectus står småbyen i sentrum for de store spørsmålene. Det sosiale engasjementet er fortsatt tydelig til stede hos tekstforfatter Alf Henriksen, men han har også funnet plass til lun humor, sår kjærlighet og tilbakelent sommerlykke. Homo Erectus er historien om Yamar og Ghada som legger ut på flukt fra tønnebombene i en liten gummibåt. Det er historien om havnearbeideren som nekter å ta regninga for kapitalens krise. Og det er historien om Horten, som tross alt er en dritfin by å bo i.

Låtskriverduoen Alf Henriksen og Tom Reksjø har begge passert 70 år. De har fått forsterkninger fra de yngre jazzmusikerne Marius Reksjø på bass og Andreas Bye på trommer, som har gitt plata et forfriskende lekent sound. Med seg har de også Norges ukronede feledronning, Hege Rimestad, som spiller fletta av de fleste. Homo Erectus er både trist og munter på samme tid, slik livet ofte kan være. Den byr på både godlynte sommerballader, seig blues, ujålete poesi og energisk viserock. Plata er et moderne og variert visealbum med stort allsangpotensiale, som vil begeistre både gamle og nye lyttere.

De som medvirker:

Alf Henriksen (f. 1946) er tekstforfatteren på denne plata, i tillegg til å være vokalist. I 1972 var han med på å starte undergrunnsbladet Magasinfrosk og ga ut diktsamlinga Gras (Samlaget). Gjennom 70- og 80-tallet spilte han land og strand rundt med Frosk. Alf jobber som bryggesjauer og representerer Rødt i kommunestyret i Horten. Det har han gjort siden 1979, da partiet het Rød Valgallianse.

Tom Reksjø (f. 1947) er den andre som medvirker på denne plata som var med i det originale Frosk fra 1970-tallet. Tom har skrevet melodiene til sangene, spiller gitar, piano og synger. Han har tidligere spilt i Riksvei 310 og samarbeidet med Kari Bremnes om forestillinga Livets dans - Sanger til bilder av Munch. Også er han pappaen til Marius.

Andreas Bye (f. 1975) er trommeslager og har tidligere spilt med blant andre Bugge Wesseltoft, Knut Reiersrud Band og Espen Eriksen Trio. Han medvirker i en rekke band, og på en rekke utgivelser i jazzsjangeren.

Hege Rimestad (f. 1954) spiller fele og er kjent som en pionér innen elektrisk fele i Norge. Hun har tidligere spilt i band som Veslefrikk og Amtmandens døtre, og samarbeida med musikere som Mari Boine og Geirr Lystrup. I dag spiller hun også i Halvsøstra. Hege var dessuten en av initiativtakerne til musikkorganisasjonen AKKS som jobber for å rekruttere, motivere og synliggjøre kvinner i alle ledd av musikklivet.

Marius Reksjø (f. 1973) er bassist og spiller i jazzgruppa Beady Belle sammen med kona hans, Beate S. Lech. Han har også samarbeidet med blant andre Bugge Wesseltoft, Jan Eggum, Eivind Aarseth og den danske viserockgruppa Savage Rose. Også er han sønnen til Tom.