Platebutikken Tiger

Independent record store based in Oslo.
Ships internationally

— Opening Hours —
12 - 17

Hammersborggata 18, 0181 Oslo
tiger@tigernet.no // +47 47 45 00 89

Display prices in:

Cart ( 0 NOK )

Your cart is empty

Tiger Records

Tiger is an independent record store based in Oslo, Norway. We have been around since -96 and our main focus is on underground music, punk and diy-culture. We work with lots of local stuff but we also do imports from the best foreign labels.

In addition to the local shop, we do worldwide mailorder through this website. Payment is handled by Paypal or VISA/Mastercard and freight is calculated automaticly when you register your address and add items to your shopping cart.

Tiger is also home of our record label, Fysisk Format, and our Diger Distribution.

More history and background in norwegian follows:

Tiger er en uavhengig platebutikk med røtter i hardcore, indie og diy-bevegelsen som holder til i betongens hjerte i Oslo Sentrum. Vi fokuserer på lokal musikk, spesialimport og personlig service.

Som uavhengig butikk har vi en større frihet enn kjedestyrte butikker. Denne friheten gjør at vi kan være mer personlige og spesialiserte i både utvalget og kundekontakten. Vårt mål er å formidle ny musikk som vi liker og synes er viktig, men som ofte går under radaren hos resten av kulturnorge.

Noen ganger er dette ulike avarter av ekstrem musikk, det være seg lofi, støy, krøstpønk eller grind. Andre ganger er det bare ekstremt bra musikk.
Kjærligheten for god musikk viser seg i det utvidede Tiger-miljøet: lokalet huser ikke bare platebutikken, men også plateselskapet Fysisk Format og distributøren Diger i underetasjen. Disse virksomhetene bygger videre på formidlingen av lokal DIY-musikk, som alltid har vært en del av Tigers miljø og musikalske kjerne. Samtidig driver vi spesialimport fra de beste utenlandske selskapene, være det seg nye og spennende scener eller fra klassiske selskaper som har en plass i Tigers musikalske kanon, som SST, Dischord, Southern Lord, K Records og Kranky.

Tigers historie

Trekløveret vi kjenner i dag - Tiger, Fysisk Format og Diger – har et lavmælt grunnlag som strekker seg til 1988, da Tor André Knutsen ville fylle tomrommet etterlatt av platebutikken X-Port Platers nedleggelse. Samme år stiftet han Den Gode Firkant, en ”platebutikk-i-plastpose” som reiste rundt på relevante konserter i Oslo-distriktet og solgte skiver på stedet. Først i 1992 ble plastpose til pakkeformat gjennom sammenslåing. Progress ble dannet; en del plateselskap rettet mot hardcoremiljøet i Norge, drevet fra Trondheim, samt en del postordrebedrift rettet internasjonalt, drevet fra Tor Andrés kjeller på Ammerud i Oslo. I 1996 forlot Tor André Progress, anskaffet 30 kvadratmeter av LO-bygget og opprettet Platebutikken Tiger.

I den nye, fysiske butikken ble det mulig å bevege seg ut av utelukkende punk/hardcore-terreng og inn i andre alternative grener, som lo-fi, mer generell indierock, metall og diverse skyggesider av electronica. Ved hjelp av plateselskapet Tiger Records fikk også undergrunnsartister i Oslo sitt talerør inn i den større musikkverdenen, slik platehyllene gav dem en kanal ut til den. Tiger ble et samlingspunkt.

Da Tor André Knutsen gikk bort den 28. mars 2004 av hjerteinfarkt, bare 36 år gammel, overtok Kristian Kallevik driften som daglig leder. Det var ingen tvil om det skulle være en fortsettelse i Tor Andrés ånd: å ta vare på idealismen bak butikkdriften, men se framover mot nye musikalske muligheter. Fysisk Format, plateselskapet som treffende nok har lokaler like under Tiger og drives for samme hånd, ble stiftet.

Man kan klart trekke linjene tilbake til Tiger Records, men det fantes en årsak til at valget av navn falt på noe nytt og selvstendig av en grunn. Å være mer konfronterende overfor samtiden var nødvendig i en tid hvor musikk, trender og artister ble resirkulert i rekordfart. Fokus på kvalitetsmusikk innenfor et bredt sortiment av uttrykk, kjærlighet for kunsten ved å vektlegge kvalitetsinnpakning, samt å la bandene definere selskapet og ikke omvendt. Med dette skrevet i grunnsteinen, gikk Fysisk Format løs på norsk musikkliv fra dag én med alt fra pønkemetall til performance art-inspirert electronica. På samme måte som i Tigers platehyller, var målet med Fysisk Format å presentere artister bygd på en egen, uavhengig målestokk for hva som er god musikk og ikke, helt adskilt fra de store plateselskapene og –butikkenes idé om kvalitet. Slik lever en alternativ ånd videre i LO-byggets mørkeste kjellerkrok.